Bli en crapsspelare

Vill du bli en crapsspelare? Har du tyckt det verkar svårt? Tänk igen! Tänk om! Jag vill mena att när du väl kommit in i spelet är det inte svårare än att spela yatzy. Här följer en sammanfattning som förhoppningsvis ska ge dig modet att ta klivet in i de salonger där proffsiga spelare länge vistats. Till och med de gamla cowboysen i Vilda Västern spelade craps. Kan de, så kan du.

Grunderna i craps

Det mest grundläggande i craps är att man kan satsa för eller emot att shootern - personen som kastar de två tärningarna - ska klara sitt pass. Satsar man på att han ska klara det, det vill säga att han får upp den sammanlagda summan av 7 eller 11, så lägger man sin insats på Pass line. Kommer då 7 eller 11 upp så har du vunnit jämna pengar av din insats. Att satsa på att shootern ska klara sitt pass kallas för rätt insats. Skulle han istället kasta craps, vilket består av siffrorna 2, 3 eller 12, så har du förlorat din insats.

Om du istället vill satsa på att shootern inte klarar sitt pass lägger du din insats på Don't pass line. Då sker det omvända. Kastar han då craps (2, 3 eller 12) har du istället vunnit. Förlorar gör du följaktligen om han klarar sig och kastar 7 eller 11. Att satsa på att shootern inte ska klara sitt pass kallas för fel insats. Skulle några av de andra numren kastas (4, 5, 6, 8, 9 eller 10) så etableras en så kallad point. Nu tar spelet en ny vändning och fortsatt utveckling bygger på det etablerade pointnumret (till exempel 8) som kastades. Nu får man fortsätta kasta tärningarna till antingen samma nummer (till exempel 8) kommer upp eller nummer 7.

Pointnummer och 7 - central roll

Om du satsat på Pass line och samma nummer kommer upp, innan en 7:a är kastad, vinner du jämna pengar på din insats. Kastas däremot en 7:a innan pointnumret förlorar du din insats.Har du satsat på Don't pass line i denna situation vinner du om craps (2, 3 eller 12) kastas eller om en 7:a kastas före pointnumret. Här förlorar du om 7 eller 11 kastas på come-out-kastet, eller om pointnumret kastas före 7.

Observera! Come-out-kastet är det första kastet i spelet och även det första kastet efter att ett pointnummer etablerats. Det är enbart det etablerade pointnumret eller en 7:a som avgör om du vinner din Pass line insats. Varken crapsnumren eller 11 påverkar detta.

Om man börjar med att lägga dessa grunder på minnet samt Come insats och Don't come insats, vilka man lätt hittar information om på nätet, så har man en bra utgångspunkt och kan successivt enkelt sätta sig in i övriga moment i craps som till exempel när man kan ta odds. Lycka till!