Känslan man får av att vinna kan vara otroligt härlig. Vare sig det är några kronor eller en jackpot, blir de flesta glada när det oväntade händer och man vinner på ett spel. De allra flesta blir däremot inte så glada när det motsatta händer, för man förlorar ofta mer än man vinner. Men det är de få stunderna när allt faller på plats och man faktiskt vinner, som får en att fortsätta försöka. Så fungerar de flesta människor.
Några har däremot svårt att kontrollera driften att spela. Spelmissbruk har många olika synonymer, som patologiskt spelande och ludomani. Vad man ska vara väldigt klar över är dock att detta inte är någon påhittad sjukdom, utan en verklig företeelse. Det klassas som en form av impulskontrollstörning, precis som till exempel pyromani och kleptomani.
Människor med impulskontrollstörningar har en del symptom gemensamt med personer med substansberoende. Det betyder att man behöver mer och mer för att få en kick, alltså i detta fall behöver man spela med allt större summor för att må bra. En annan likhet med substansberoende är att spelberoende kan orsaka abstinens; man har observerat att spelberoende uppträtt irriterat och rastlöst. De spel som lockar flest spelberoende är de snabba, de där det inte går så lång tid mellan insatsen och vinsten. Spelautomater, enarmade banditer, pokermaskiner och Jack Vegas är exempel på sådana spel.
Människor har nog haft problem med spelande ända sen man började spela, men det var först 1980 som patologiskt spelande blev en psykisk diagnos. Men alla som spelar mycket är väl inte beroende? Nej, naturligtvis inte. Det finns människor med frekvent spelande, ja till och med riskfulla spelbeteenden, som inte klassas som beroende. För att klassas som beroende krävs det att spelandet tar upp personens liv och att livet kraschar på grund av spelandet. Dessutom går en beroende igenom en förfas som heter prodrom, där man redan innan man börjar spela känner en upphetsning och spänning. Under spelet känner man kicken och när man spelat färdigt infinner sig en lättnadskänsla. Över huvudtaget är det spelet som är det viktiga och inte vinsten, även om en spelberoende hävdar att det är för pengarna. När personen börjar ljuga om skulder, blir aggressiv och inte kan ta ett ifrågasättande av spelet, då har den ofta tappat kontrollen över sin impuls och vill inte sluta spela.
I Sverige lider ca 3,5 ? 3,9% av spelberoende, men som tur är finns det hjälp. Det finns hjälpgrupper som på många sätt liknar Anonyma Alkoholister, för spelare. Enstaka behandlingshem i landet har också nischat in sig på just spelmissbrukare och man kan få hjälp om man hör av sig till socialtjänsten på sin hemort.