Spel med tärningar 

Spel med tärningarna är något som ärvts genom historien. Simpelheten i att basera ett spel runt tärningskast tilltalar alla. Det handlar enbart om att ha tur och inte mycket om att ha någon tidigare kunskap. Att spela med tärning görs i många spel inte endast craps. Både vuxna och barn finner glädje i att använda tärningen. Om det är för att den är enkel eller för att vi använt tärningar så länge att det faller naturligt går att tvista om. En sak som är säker är att det används i flera hundra olika spel runt om i världen.

3:or

Threes, 3:or på svenska, är ett annat spel om pengar. Det tillhör gruppen hasardspel. 3:or spelas med 5 tärningar och för att vinna ska du ha så låga siffror som möjligt i varje rond. Då spelet är så simpelt har det blivit populärt inom illegala spel i gränder och vardagsrum. I Sverige däremot är 3:or inte så känt och förekommer ytterst sällan. Det absolut bästa du kan få i 3:or är 3-3-3-3-3 eller 6-6-6-6-6 vilket ger summan 0. Detta kallas Skjuta Månen. Om en spelare får Skjuta Månen så vinner spelaren direkt utan att turen går vidare.

Liar Dice

Liar Dice är ett annat tärningsspel där man behöver 5 tärningar per spelare och en mugg. Första kastet är ett kast som enbart spelaren får se. Spelaren kan då få 1,3,4,5,6 och då får denna gissa på ett nummer mellan 3-6. Ett får man däremot inte gissa på då ettan i Liar Dice innebär att den är vilket nummer som helst. Till exempel om du satsar på fyra 2:or men spelaren enbart har tre 2:or har spelaren då en etta också blir detta fyra 2:or.

En spelare kan också utsäga dig till lögnare, då måste spelaren vissa alla tärningar och om fyra 2:or inte finns så förlorar du.

Yatzy

Yatzy är ett sällskapsspel som spelas av alla åldrar och i dem flesta hemmen. Spelet innehåller också det 5 tärningar och ett ark med papper. För att vinna yatzy måste du slå olika namngivna tärningskast som står på arket. Till exempel Femmor innebär att du ska slå så många femmor du kan på tre kast. Lyckas du bara få tre femmor skrivs din poäng som 15 bredvid Femmor. Skulle du hamna i en situation där du har slagit tre gånger och dina tärningar inte visar något som står på arket måste du stryka en av dem. Till exempel om du fyllt både rutan Yatzy och Femmor och slår fem femmor så har du inget att fylla i och måste då stryka en ruta som du ännu inte har en poäng i.

För att få Yatzy måste du slå samma siffra på alla fem tärningar.